Quantcast
Channel: Vief.be » weerstand
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Twee keer per week op recept… voor de weerstand

$
0
0

Je kunt meer doen voor je weerstand dan sporadisch een kiwi binnen spelen. Sommige dingen vergen maar een minimale inspanning. Bijvoorbeeld van de omzeggens nutteloze vitamine-C-pillen afblijven. En twee keer per week van bil gaan. Als het ware op recept, voor de weerstand. Maar of dat als ‘minimale inspanning’ te bestempelen valt?

Psychologie Magazine
zette zeven wetenschappelijke feiten op een rijtje. Het gaat telkens over gedrag waar je zelf bijna de volledige controle over hebt en waarvan het gecumuleerde effect op je gezondheid groot kan zijn.

Ban stress

De hersenen en het immuunsysteem zijn aan elkaar gelinkt. Wie onder grote mentale stress staat, loopt sneller een verkoudheid op en heeft een grotere kans op infecties. Stress heeft bovendien nog een indirect zeer ongezond gevolg: Het werkt slechte eet- en drinkgewoonten in de hand.

Seks op recept

Mensen die regelmatig seks hebben, genieten ook van een beter werken immuunsysteem. Hun speeksel bevat 30 procent meer antistoffen. De benodigde frequentie om deze hogere staat van gezondheid te bereiken: Minimaal twee keer per week. Dat hebben wetenschappers aan de universiteit van Pennsylvania vastgesteld.

Koester vriendschappen

Sociaal geïsoleerde mensen zijn vatbaarder voor ziekte. Het hebben van veel vrienden verhoogt de weerstand. Dat is aangetoond aan de universiteit van Pittsburgh. Een groep proefkonijnen kreeg er een verkoudheidsvirus geïnjecteerd in de neus. De mensen met naar eigen zeggen veel vrienden brachten het er goed vanaf. Zij die ten hoogste drie dierbaren hadden, kregen vier keer zo vaak een snotvalling.

Zet snel een punt achter ruzies

Vier weken lang in ruzie leven met een goede vriend, met een partner of met een naaste familielid verdubbelt de kans op een verkoudheid. Dat is de keerzijde van het positieve effect van vriendschap. Hou de ruzie die je onvermijdelijk ooit wel eens zal hebben zo kort mogelijk.  Dat is het advies van de psycholoog Sheldon Cohen die al een kwarteeuw onderzoek doet naar het verband tussen sociale relaties en ons immuunsysteem.

Was je handen al zingend

Je handen wassen is een essentieel onderdeel van de hygiëne, maar we doen het veel te weinig en ook niet lang genoeg. Was vijf keer per dag je handen en hou ze daarbij gedurende 20 seconden onder de zeep. Dat is ongeveer even lang als het duurt om 2 keer ‘Lang zal ze leven‘ te zingen. Onnozel? Bedenk dan dat 80 procent van de ziekteverwekkers via de handen wordt doorgegeven.

Geloof niet in vitamine-reclame

‘Verhoog je weerstand, neem deze pil’. Met deze boodschap worden we met een regelmaat van een klok om de oren geslagen. Allemaal nergens voor nodig. Vitamine C is inderdaad goed voor de weerstand, maar in onze contreien komt een tekort aan vitamine C niet voor. Supplementen zijn zinloos, zegt Europees onderzoek (maar uiteraard niet je apotheker).  Gewoon gevarieerd en gezond eten is ruim voldoende. Ook al eet amper 2 procent van de bevolking dagelijks 200 gram groeten en 2 stukken fruit. Enkel mensen die in barre omstandigheden zwaar fysiek werk moeten uitvoeren, kunnen gebaat zijn met wat extra vitamine C.

Lees ook: Extra vitamines: Veel onzin en een beetje zin

Slaap zes of zeven uur per nacht

De nacht dient (voornamelijk) om te slapen. Te weinig slapen is een aanslag op zowat alle systemen in je lijf. Maar de winst van een goede nachtrust is niet onbeperkt. Teveel slapen is evenmin gezond. De universiteit van San Diego haalde het aantal uren slaap van miljoenen landgenoten door de statistische molen. De gezondste oudere mensen hadden gedurende hun volwassen leven niet meer dan 6 tot 7 uur per nacht geslapen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Latest Images





Latest Images